Amenzi pentru biciclisti

Hei,

In Danemarca exista reguli de circulatie si pentru biciclisti. Probabil ca si Romania are reguli pentru biciclisti, dar nu are piste suficiente pentru acestia, iar circulatia cu bicicleta este o adevarata dovada de eroism.

In Danemarca facilitatile puse la dispozitie pentru biciclisti sunt multe: drumuri si piste de biciclete in toate orasele, sate legate intre ele prin piste de biciclete si chiar mini-autostrazi pentru biciclete cu doua benzi si….iluminate pe timp de noapte.

Danemarca este o tara cu adevarat impresionanta unde bicicletele domina peisajul urban parca mai mult decat in Olanda. Biciclistii danezi benficiaza chiar de mai multe facilitati decat cei olandezi. Incepi sa realizezi acest lucru cand mergi pe strada si oriunde ai intoarce privirea vezi o bicicleta.

În capitala Danemarcei, Copenhaga, bicicliştii fac regulile în trafic. Sunt cu 13 mii mai multe vehicule cu două roţi decât maşini. Potrivit statisticilor oficiale, 41% dintre deplasările zilnice se fac cu bicicleta.

La fel ca orice alți participanți la trafic, și bicicliștii trebuie să respecte regulile de circulație. Ei sunt obligați să circule pe partea dreaptă a șoselei, să nu meargă prin zonele pietonale, pe trotuar sau pe trecerea de pietoni, și să circule, atunci când au posibilitatea, doar pe pistele speciale. Biciliștii au obligația de a respecta culorile semafoarelor și nu sunt iertați atunci când sunt prinși că au trecut pe roșu. Ei trebuie, de asemenea, să semnalizeze cu mâna atunci când schimbă direcția și să meargă cu luminile aprinse după înserat sau atunci când vizibilitatea este scăzută. Nu ai voie nici să vorbești la telefon atunci când mergi pe bicicletă, iar cicliștii care au consumat alcool își pot pierde dreptul de a merge pe două roți, dacă sunt prinși de poliție.

Intr-o dimineata, dupa ce mi-am lasat copilul la scoala, am vazut doi politisti stationand langa pista de bicilete care ii opera pe acei biciclisti ce nu respectau regulile de circulatie.


In Danemarca bicicleta nu este văzută ca un mijloc de transport pentru cei fără posibilități financiare, ci ca unul rapid, eficient și ecologic. Aceste idei au fost promovate inclusiv de politicieni, care nu ezită să meargă ei înșiși pe două roți spre serviciu. De exemplu, premierul danez este adeseori fotografiat pe bicicletă, dimineața, iar în timpul vizitei președintelui francez Emmanuel Macron, cei doi s-au plimbat prin centrul din Copenhaga pe bicicletă.

Sa traiti frumos pana data viitoare,

Eli

.

Tags: No tags

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *