Caligrafia!

Hei,

In scoala generala, copii invata sa scrie frumos si au si o materie de specialitate, caligrafie.

In viata ne ajuta aceasta caligrafie? O sa imi raspundeti ca ne ajuta sa scriem frumos. Cred ca nu sunt singura care era pusa sa scrie pagini intregi la caligrafie. In toata viata, nu numai in scoala, nu m-a ajutat cu nimic aceasta ”caligrafie”.  Este adevarat ca scriu frumos, descifrabil, dar asta nu m-a ajutat sa ajung ministru sau medic. Cred ca multi medici nu au fost impiedicati in facultate de caligrafie. Dau exemplul medicilor pentru ca ei sunt cei care scriu foarte urat.

In Danemarca copii scriu exact ca in carte, scris de mana, dar de tipar. Nimeni nu streseaza copii sa scrie caligrafic. Aici se pune accent pe ce simte copilul. Copilul nu trebuie stresat. Un acopil de clasa intai nu scrie caligrafic, insa nu i se atrage atentia de acest lucru.

In Danemarca copii invata sa scrie de mana prin clasa a III-a.

Este foarte buna aceasta metoda de invatare prin joc. Copii incep din gradinita sa joace carti, cartile sunt gigantice, avand o singura regula, cel mai mare numar castiga. Cine a ramas fara carti pierde. In felul acesta ei invata numerele.

Tot prin joaca, invata sah, matematica, engleza etc. Cu materia sunt mai in urmana decat programa scolara din Romania, asta nu inseamna ca danezii sunt analfabeti. Prin aceasta metoda copii invata mai repede mai multe lucruri. Copii invata de drag nu de frica notelor sau “observatiilor” de acasa sau de la scoala.

Vorbeam cu o prietena care imi povestea o intamplare din clasa I. O fetita, scoasa la tabla, nu a stiu sa resolve un exercitiu. Colegii de clasa cat si domnul invatator au ras de ea. La cateva zile fetita a facut atac de panica.  Inteleg ca aceasta atitudine din partea copiilor e putin normala la aceasta varsta frageda. Domnul professor are studii superioare insa nu a dat dovada de asa ceva. El nu trebuia sa fie de partea copiilor, trebuia sa o sustina pec e care nu stie cu o explicatie.

Sa traiti frumos, pana data viitoare!

 

Tags: No tags

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *