Epidemie de paduchi

Hei,

Astazi am ales sa scriu despre paduchi. Nu intamplator am ales acest subiect.

Insecte de mici dimensiuni, paduchii se localizeaza la nivelul scalpului, unde se hranesc cu sange. Sunt foarte des intalniti la copii, fiindca acestia petrec mult timp in colectivitati.

Paduchele nu se poate transmite de la animal la om, fiind un parazit strict uman. Pentru a scapa de aceste insecte care creeaza un disconfort ridicat, copilului i se aplica pentru cateva zile un tratament corect recomandat de catre medic.

Paduchele are marimea unei seminte de susan si este de culoare gri sau maro. Femela secreta o substanta prin care se realizeaza aderenta oualor la firul de par.

Acestea se vor fixa la 4-5 milimetri de baza firului de par, fiindca acolo sunt cele mai bune conditii pentru incubatie (temperaturi ridicate). Oul eclozat este de culoare bej si se gaseste la o distanta mai mare de radacina firului de par.

Insecte de mici dimensiuni, paduchii se localizeaza la nivelul scalpului, unde se hranesc cu sange. Sunt foarte des intalniti la copii, fiindca acestia petrec mult timp in colectivitati.

In decursul unui an scolar, primesc multe mesaje din partea cadrelor didactice de la scoala ca exista epidemie de paduchi in scoala. Baietelul cel mic incepand cresa, ce sa vezi… si in cresa este aceasta epidemie de paduchi.

Si in Romania copii au problem cu paduchii, dar cazurile sunt izolate. In mare parte se intalnesc in mediul rural unde nu exista apa curenta si igenta este precara.

Sa revenim in Danemarca, intr-o tara civilizata, cu locuitori educati, unde pana nu demult traiau cei mai fericiti oameni din lume, unde se respecta legile… unde totul este perfect vazut din exterior, exista epidemie de paduchi.

 

Pentru mine este greu sa concept aceasta epidemie. Ziarele locale ne ofera sfaturi in combaterea paduchilor, dar nu specifica si ca ar trebui sa avem grija si de igena noastra si a casei in care locuim. Am intrebat o profesoara, care preda la scoala de limba despre acest fenomen, de ce se produce. Ea a fost draguta si mi-a spus ca din cauza faptului ca in scoli si gradinite igiena nu este coresponzatoare au loc aceste fenomene. Primaria nu ofera suficienti bani pentru curatarea institutiilor si cei ce trebuie sa curate, o fac putin superficial. Pentru a curate o scoala sau o gradinita necesita un numar de ore pe care  primaria nu  il plateste si curatenia nu se ridiga la standartul care trebuie.

Eu mi-am tot controlat copii de paduchi si nu am gasit nimic in capul lor. Dupa ultimul mesaj am luat un pieptane special, am cautat pe google cum arata un paduche si am inceput din nou verificarea baietilor. Ma bucur ca nu au fost infectati cu paduchi.

Un alt detaliu pe care il stiam si mi-a fost confirmat este faptul ca danezii nu prea sunt curati. Nu generalizez, in casele pe unde am intrat am gasit curat. Daca luam un oras din Danemarca si unul din Romania si facem o vizita prin casele oamenilor, constatam ca in prima tara gasim mai multe case murdare decat in cea de a doua.

Daca la scoala intr-o intalnire publica cu toti parintii aducem in discutie igiena copiilor, suntem mustrati de profesori pentru atitudinea noastra. Nu am intalnit personal aceasta situatie.

Sa traiti frumos si curat pana data viitoare,

Eli

 

 

Tags: No tags

9 Responses

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *