Halloween

Hei,

Halloween este o sărbătoare de origine celtică, preluată astăzi de multe popoare din lumea occidentală, ea răspândindu-se în secolul al XIX-lea prin intermediul imigranților irlandezi din Statele Unite ale Americii. Este sărbătorită în noaptea de 31 octombrie, deși în unele țări data sărbătorii variază — de exemplu, în Suedia este sărbătorită în prima sâmbătă din noiembrie. Numele provine din limba engleză, de la expresia All Hallows’ Even, numele sărbătorii creștine a tuturor sfinților, sărbătoare cu care Halloweenul a devenit asociat în țările unde predomină creștinismul occidental — catolic și protestant, deoarece în aceste culte creștine ziua tuturor sfinților este sărbătorită pe 1 noiembrie

Mulți se uită la istoricul Halloweenului și, bazați pe aceasta, recomandă sau nu, o anumită poziție față de ea. Uneori o astfel de analiză poate ajuta, dar nu se crede că are o contribuție decisivă în a lua o hotărâre justificată.Originea acestei sărbători poate fi plasată în ocultism și păgânism, iar grupările satanice, în unele regiuni, îi atașează o însemnătate deosebită. Vaticanul a condamnat sărbătoarea de Halloween, despre care susține că este „anticreștină”, fiind bazată pe un „curent subteran periculos al ocultismului”. Sfântul Scaun i-a avertizat pe părinți să nu-și lase copiii să se îmbrace în fantome și vampiri deoarece Halloweenul este o sărbătoare păgână a „terorii, a fricii și a morții”. Un ziar controlat de episcopii italieni, Avvenire, a cerut în 2009 boicotarea zilei de Halloween, despre care a spus că este „o celebrare a groazei și a macabrului” care ar putea să încurajeze „sectele [satanice] nemiloase și fără scrupule”. Mai multe biserici din Florida au protestat în octombrie 2010 față de decorarea unui parc cu motive specifice sărbătorii Halloween, acuzându-i pe organizatori că promovează imagini ale „crimei și torturii”.

„Părintele” modern al „bisericii lui Satan”, Anton Szandor LaVey, obișnuia să spună că Halloween este una dintre cele mai mari sărbători în calendarul satanic, alături de „Noaptea Walpurgică“ sau Sabatul vrăjitoarelor, de pe 1 mai.

In Danemarca, multi locuitori, sarbatoresc Halloween. Au casele decorate, cu mosntri, panze de paianjen, figurine macabre, “sange”, oameni injunghiati … Parintii incurajeaza copii sa creada in aceasta sarbatoare. Fiul meu a fost putin necajit pentru ca el nu a participat la petrecerea de Halloween organizata de un parinte acasa. Dupa ce i-am explicat ca nu este bine sa celebram aceasta sarbatoare a inteles. Dupa petrecere copiii, insotiti de cativa parinti mergeau la colindat.

Personal nu sunt de accord cu aceasta sarbatoare. Nu imi pot imbraca copilul in Satan, schelet sau alt costum macabru. Nu vreau ca in timp copilul meu sa devina un schelet sau alt personaj din aceasta noapte.  Stiu ca pentru copii este interesant sa mearga la colindat, sa vada atatia monstri si detalii infricosatoare, insa trebuie sa le explicam ce inseamna aceasta sarbatoare si de ce nu trebuie sa facem parte din ea. Sa ne indemnam copii la fapte bune care ii ajuta pe copii sa creasca armonios.

Au trecut 3 ani de la incendiul din clubul Colectiv. In momentul declansarii incendiului, formatia  Goodbye to Gravity, canta melodia “ziua in care murim”. O coincidenta macabra …  daca tot invoci sa nu facem asa cu ai nostri copii, sa nu ii insemnam cu lucruri macabre…

Sa traiti frumos pana data viitoare,

Eli

 

Tags: No tags

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *