Hristos a Inviat!

Anul acesta la slujba de inviere  din Parohia Ortodoxa Copenhaga a participat si Preasfintitul Macarie Dragoi, Episcopul Europei de Nord.  Invitati de seama in aceasta noapte au fost  Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române și suveranul Casei de România și ASR Principele Radu.

O slujba impresionanta, cantarea de la strana a fost deosebita.

“Gatiti” de sarbatoare in costume nationale, eu si fiul ne pornim la drum catre biserica.  Fiind in “intariziere” gonim pe drumuri intunecate,prin paduri (in Danemarca nu se taie padurile ca in Romania), in limite legale, pana la autostrada. In Romania se poate “jongla” cu legea, insa aici nu este la fel. Asa ca nu imi permit “escapade”, nu ca as fi genul acesta.

Ajunsi la biserica cu aproximativ cinci minute dupa miezul noptii, ne gasim cu greu un loc de parcare. Din indepartare se auzeau vocile preotilor ce spuneau “Hristos a Inviat”. In timp ce noi inaintam catre biserica ne-am intalnit cu cateva persoane ce plecau cu lumina. Fiul meu a fost putin nedumerit cand a vazut ca deja sunte persoan care pleaca.

In fata bisericii erau locuri rezervate pentru cei care asigurau siguranta oficialitatilor, in curte, lume cata frunza si iarba.

Ne gasim un loc cat mai apropiat de cortul improvizat afara pentru preoti si suntem atenti la slujba. Apoi incet intram in biserica alaturi de alti enoriasi. A fost o situatie interesanta, unele persoane mergeau catre biserica, iar altele catre iesire.  Cei care plecau au asistat la o mica lupta care s-a lasat cu varsare de sange. Nu va pot detalia motivul altercatiei, eu fiind inauntru.  

Fiul meu a sesizat ca in acea noapte in curtea bisericii au fost foarte multi oameni pe care el nu ii mai vazuse niciodata, unii chiar de alta…. Nu sunt rasista, ci doar realista.

Am intrat in biserica si fiecare a incercat sa isi gaseasca un loc potrivit pe el. Am fost surprinsa sa vad tineri care s-au inghesuit in primul rand, printer doamnele in etate. Am spus ca este minunat sa vezi tineri care vor sa fie atenti la Sfanta Liturghie si pentru a nu fi  deranjatai, de copii sau alte zgomote care se mai produc in biserica din diverse motive, au ales sa stea in fata.

Sa fiu si eu in “trend cu lumea”, am incercat sa ”ard in flacari” , insa nu am reusit. Un tanar tenor m-a vazut cum incepusem sa ard si a sarit sa ma stinga la propriu. Multumesc domnului tenor!

La terminarea Sfintei Liturghii in biserica erau cam un sfert din  din enoriasii care se aflau la inceput, cand s-a dat lumina.

La putin timp dupa aceasta noapte, am deschis un site de socializare si care mai de care se pozaze cat mai aproape de oficialitati. Fiecare incerca sa arate  ce poze reusise sa faca, insotite de comentarii pe masura.

Aceastea au fost concluziile unei noptii de inviere in Danemarca.

Sa traiti frumos pana data viitoare,

Eli

Tags: No tags

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *