*Iarna pe ulita*, Romania vs Danemarca

 

Hei!

M-am gandit sa abordez putin subiectul *scoli inchise*. Cu totii stim ca anotimpul *iarna* aduce cu el zapada si frig. Cand eram in scoala generala ma bucuram, ca orice copil,  ca se inchid scolile.

Trecand ceva ani de atunci mi se pare putin deplasata aceasta situatie. Este  frig pentru ca afara este iarna. De curand am auzit-o la stiri pe doamna ministru de interne spunand ca au fost luati pe nepregatite. Poate dumeaei crede ca este vara si ne-am trezit in plina iarna. In aceasta situatie este de asteptat sa nu fii pregatit.

 

Locuiesc in Danemarca, de putin timp. Aici autoritatile nu sunt luate pe nepregatite. In seara cand se anunta temperature sub 0 grade, in jur de ora 22, ies masinile si imprastie sare pe sosele. Aici in ultimi patru ani nu a nins foarte mult. Soselele sunt albe de atata sare.

 

In aceasta perioada temperature este cam la fel in ambele tari. In Romania este ger cu zapada, in Danemarca este ger uscat cu vant.

In Danemarca, scolile nu se inchid. O mare parte din copii merg la scoala cu bicicletele. Eu folosesc foarte mult bicicleta. De fiecare data cand ma deplasez cu bicicleta, il am si pe fiul meu, de 6 luni cu mine, pus intr-o remorca speciala.

 

In Danemarca copii, mici, bebelusii, dorm afara, fie la gradinita, in curte  sau in balcon. Copii la gradinita dorm in carucioare afara, dar inainte de a se pune copilul in carut, I se scot salteau si plapumioara dintr-un dulap incalzit.

In urma cu aproximativ patru ani s-a dat o lege prin care copii nu trebuie lasati sa doarma afara la mai mult de  -10 grade Celsius.

 

In Romania circula o propaganda… sa stam in casa pe ger, la aceiasi temperatura care este in Danemrca si copii merg la scoala respectiv gradinita.

Ce se urmareste? Care este scopul? De ce ar trebui sa stam in casa?

Nu am gasit raspuns la aceste intrebari. Poate ma ajutati voi cei care cititi.

Explicatia mea ar fi ca se doreste o populatie cu o imunitate scazuta, o populatie dependenta de medicamente. Daca este frig si noi ne * aparam* stand in casa cateva zile in casa, cand vom da cu nasul de aerul rece, de iarna, cu sigiuranta vom fi raciti. Urmatorul pas este sa mergem la farmacie sa luam medicamente.

Poate gandirea mea nu este una buna, sanatoasa, poate nu vad eu cum cei de langa noi, autoritatile, media, doresc sa ne protejeze.

Mi-ar placea sa stiu cum este acest frumos anotimp iarna, la voi, in tara unde locuinti, chiar si in Romania. Probabil sunt multe lucruri care s-au schimbat si eu nu le vad. As fi bucuroasa sa aud lucruri frumoase si sanatoase despre tara in care m-am nascut.

Cu prietenie,

Eli

 

 

Tags: No tags

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *