Invatamant danez/ invatamant romanesc

Hei,

In ultimul timp aud tot mai des de romani care au plecat peste hotare, sub diverse pretexte.

Romania este o tara frumoasa si bogata, insa din cauza unei administratii haotice a ajuns in aceste momente critice. Nu vreau sa fac politica, dar sunt realista.

Viata in Romania devine tot mai grea odata cu trecerea timpului in timp ce vietile oamenilor plecati peste hotare par linistite si fericite din toate punctele de vedere.

Revin la un subiect abordat in trecut, anume invatamantul danez.

Multi tineri isi doresc sa vina in Danemarca sa studieze aici. Sistemul de invatamant este foarte lejer dupa cum am mai spus si in alte articole. Cei care nu cunosc sistemul, aici ma refer la cei care nu invata sau au invatat aici, spun ca totul este perfect. In scoala primara cat si mai departe copii nu sunt stresati sa dea evaluari, nu se pune presiune pe copil in ce priveste invatarea etc. Se pune accent foarte mare pe dezvoltarea copilului. Un lucru care la noi este omis.

Invatamantul romanesc se schimba de la an la an si pune mare presiune pe copii, pe ce invata ei, se predau foarte multe materii care in timp se dovedesc a fi inutile. Nu sunt in masura sa critic sistemul romanesc de invatamant, eu doar vin cu informatii din interiorul unei tari care in ochii altor persoane este perfecta.

Sistemul danez este atat de lejer incat copii de clasa a IX-a intampina dificultati in citirea unui text. O sa imi spuneti ca sunt cazuri isolate, insa nu este asa. Copii inca de la clasa 0 sunt dusi la bliblioteca scolii sa ii procure carti potrivite varstei lor pentru a le citi. Putini sunt copii pe care le citesc, cei mai multi dintre ei nu citesc  deoarece acasa exista o persoana care citeste cartile pentru ei. In felul acesta nu este ajutat copilul ci el simte in timp aceasta situatie.

Profesorii danezii, cateodata recunosc ca ei ca si natie sunt prosti. Dupa asemenea perla incep  sa cosmetizeze ce spun.

Scoala este atat de lejera incat dupa terminarea ei multi nu preau au idee despre ce au invatat. Se intampla si in Romania asemenea lucruri.

Sa va dau exemplu medicina care lasa de dorit. Spitalele sunt dotate cu aparatura de ultima generatie si igenizate in adevaratul sens al cuvantului, insa medicii nu cunosc “materia” studiata in scoala.  Incepand cu medicul de familie care bajbaie atunci cand pune un diagnostic si acela cautat pe internet pana la medicii din spitale. Chiar unii medici recunosc ca medici romani sunt mai buni decat cei danezi.

Sa va mai dau un exemplu… a fost o situatie in care intr-un depozit de marfa, cinci danezi nu reuseau sa numere marfa pusa pe doi paleti. Paletii aveau cutii de diverse marimi cu diverse produse. Se pare ca le-au dat batai de cap. Ca sa lucrezi intr-un deposit nu iti trebuie facultate in nici o tara. In  Romania cred ca un procent destul de mare de angajati pot face acest lucru.

Exemple as putea sa va mai dau, dar nu vreau sa va intristez. Inainte de a visa sa plecati sau sa va trimiteti copii la studii peste hotare, cercetati tara respectiva si sitemul. Strangeti cat se poate de multe informatii de la diferite persoane.

Sa traiti frumos pana data viitoare,

Eli

 

 

Tags: No tags

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *