Sa vorbim engleza!

Hei,

In Danemarca  aproximativ 83% din populatie vorbeste limba engleza. In orice loc mergi, orice ai nevoie poti vorbi in engleza daca nu stii limba daneza.

Am fost  placut surprinsa la prima vizita in aceasta tara cand am  intalnit o doamna in varsta de 60-70 ani care mi s-a adresat in engleza. In acel moment m-am dus cu gandul la tara mea, unde, populatia tanara nu stie aceasta limba. Multi tineri dau vina pe profesorul pe care l-au avut la ora ca nu a fost bun sau ca nu a fost interesat sa lucreze cu toti elevii ci doar cu cei care aveau idee de aceasta limba. Dupa trecerea majoratului unii dintre ei regreta ca nu au invatat aceasta limba pentru ca au ratat job-uri importante, altii se apuca de cursuri. Indiferent de situatie si de tara in care locuim este bine pentru noi,  sa cunoastem o limba de circulatie

Sistemul de invatamant danez este bine pus la punct. Incepand cu clasa intai  elevii  fac cate o ora de engleza pe saptamana, apoi numarul se mareste. In clasa a patra elevii au de ales intre germana si franceza ca a doua lima pe care vor sa o studieze.

Limba daneza este o limba foarte grea, a doua limba dupa chineza, din lume, ca si complexitate de invatare. Calatorind in lume, aceasta limba nu este intalnita. Este adevarat ca suedeza se aseamana.  In calatoriile de peste granite intalnim oameni care vorbesc  franceza,  intaliana,  germana …  nu si  daneza… Danezi nu o sa isi vorbeasca limba in vacanta decat doar in cercul de prieteni, altfel risca sa nu fie intelesi.

La scoala de limba daneza profesorii nu vorbesc in engleza. Cand elevii nu inteleg un cuvant, deschid o pagina de internet cu poze ce semnifica acel cuvant.

Deoarece engleza este atât de răspândită, a fost numită deseori „limbă globală” sau „lingua franca” a epocii moderne. Cu toate că engleza nu este limbă oficială în multe țări, este în prezent limba cea mai studiată ca limbă secundară din lume. Unii lingviști consideră că nu mai este semnul cultural exclusiv al „vorbitorilor nativi de engleză”, ci mai degrabă o limbă care absoarbe aspecte ale unor culturi din întreaga lume, pe măsură ce influența ei se extinde. Este, prin tratat internațional, limba oficială pentru comunicațiile aeriene și maritime, precum și una din limbile oficiale ale Uniunii Europene, ale Națiunilor Unite și a majorității organizațiilor atletice internaționale, incluzând aici Comitetul Olimpic Internațional.

Engleza este limba cea mai studiată ca limbă străină în Uniunea Europeană (de către 89% dintre elevi), urmată fiind de franceză (32%), germană (18%) și spaniolă (8%). În Uniunea Europeană, o mare parte din populație pretinde că poate conversa la un anumit nivel în engleză. Dintre țările non-anglofone, un procentaj important din populație a afirmat că poate conversa în engleză, în următoarele țări: Olanda(87%), Suedia (85%), Danemarca (83%), Luxemburg (66%), Finlanda (60%), Slovenia (56%), Austria (53%), Belgia (52%) și Germania (51%). Norvegia și Islanda prezintă de asemenea o majoritate de vorbitori competenți ai englezei

Engleza este principala limbă străină vorbită în România. Limba engleză se învață și se folosește în România de la începutul anilor 1800. Potrivit Eurostat, 17% dintre români afirmă că vorbesc limba engleză foarte bine, 32% bine, iar 52% satisfăcător.

Asa arata statisticile, insa eu cred ca realitatea este putin diferita. Am intalnit multe persoane care declarau ca stiu sa vorbeasca engleza insa nu puteau sustine o conversatie.

Sa traiti frumos pana data viitoare,

Eli

 

Tags: No tags

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *