Sistemul sanitar din Danemarca – Femeia gravida/nasterea

Hei,

Ma gandeam ce diferenta mare este intre aceste doua tari, Romania si Danemarca.

Astazi vreau sa pun accent pe sistemul de sanatate. Sunt multe de spus asa ca voi imparti aceste informatii.

Cand intri intr-un spital din Danemarca gasesti curatenie  maxima. Din toate punctele de vedere. Tot personalul te respecta, de la femeia de serviciu pana la medic iti vorbesc respectuos indiferent de situatia in care te afli.

Ce bine ar fi daca si in Romania ar fi asa curat, nu ne-am alege cu alte boli/suferinte altele decat cele/cea cu care am ajuns in spital.

In spital te simti ca la hotel. Asistenta are grija sa iti aduca suc, apa,  mancare si ce mai ai nevoie.

Ce se intampla cand ai nevoie de medic?  Offf….pai aici trebuie detaliat putin. Difera de la caz la caz.

Sa dam exemplu femeia gravida,  pentru ca acest  blog se adreseaza mamicilor in primul rand.

Sarcina este supravegheata de medicul de familie. El are un program in calculator unde introduce datele tale, greutate, in cate saptamani esti insarcina etc. In caz ca nu te simti bine si ajungi la medic, el iti introduce simtomele in acest program de care v-am spus si ii da ce ai putea avea. Apoi el iti citeste ca una din 10 femei insarcinate pot avea aceast lucru, sau este posibil sa ai acest lucru. Daca tu tot insisti sa ii spui ca ai o durere si ca nu trece cu paracetamol, iti spune ca nu stie ce ai si daca te mai doare sa mergi la spital. In caz ca ajungi la spital, te duci singura si nu te deplasezi cu salvarea, tratamentul este standard: paracetamol.

Cand vine timpul de nastere, gravida este asistata doar de moase, iar nasterea naturala este naturala. Atat mama cat si bebelusul nu sunt ajutati sa se separe.  De ce? Pai se merge pe idea de a fi natural totul. Daca mamica este “norocoasa” si nu se ditalata de la sine, este lasata sa incerce de multe ori. Intr-un final recurg la taiere pentru scoaterea fatului.

Ei se gandesc ca asa este bine pentru fat sa iasa fara ajutor din exterior sa nu fie stresat bebelusul.  Este un stres si pentru fat daca nu este ”expulzat” la primele trei impingeri dupa dilatatie.

Daca se foloseste vidul, bebelusul ramane cu un mic hematom care in timp se retrage. Nu sunt medic, dar din cate am citit, este mai usor pentru ambele parti.

Revin cu noi informatii!

Sa traiti frumos, pana data viitoare!

 

 

Tags: No tags

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *